Jaktstugan

Foto: Johan Ander

Jaktstugan uppfördes 1909 av målaren Bruno Liljefors. Det var inte bara hans familj som kom för att bo på Bullerö. Bruno hade också många gäster på besök:

”Eftersom Bruno är så försynt och snäll och ryktet om Bullerölagets lyckade sammankomster sprider sig, vill allt fler vara med. Han får en del folk på halsen som han inte kan säga nej till och som han inte ens vet namnet på. Han hyr en ångbåt som går ut till Bullerö från Nybrokajen i Stockholm till hela sällskapet. Det blir ofta nattsudd med rätt mycket alkoholförtäring, en atmosfär som Bruno med sin måttfulla läggning är främmande för, men som han finner sig i för sina gästers skull. För egen del drack Bruno vatten eller mjölk. Många människor missförstår Brunos blida och mycket artiga sätt mot alla och tror att de kan köra med honom. I det längsta håller han god min men till slut tar han eld och visar vilken naturkraft han är. I våra dagar kan man i Liljefors-sammanhang få höra kraftigt överdrivna skildringar om Bullerölagets festande, som över decennierna fått allt fler och allt osannare tillägg som bitvis är rena förolämpningar.”

Ur Trogen in i döden Bruno och Signes konstnärsliv av Catarina Lundegårdh

Brunoliljefors signature.png

Under andra världskriget fungerade huset som logement för de militärer som var förlagda till Bullerö. De drog in ett vattenburet självcirkulerande värmesystem som hade en kokspanna utanför som värmekälla.

För att boka guidning kontakta personalen på plats eller ring oss. 

Foto: Johan Ander